Tertúlia literària a La Biblioteca de Santa Margarida i Els Monjos

Dijous 1 de desembre, es va reunir el Club de Lectura de La Biblioteca dels Monjos per comentar Fin, de David Monteagudo.
Després de compartir les diferents visions i opinions dels membres del club, hem constatat que aquest títol te la virtut de no deixar indiferent i de generar emocions d’allò més diverses, des de l’entusiasme fins a la indignació.
Una bona part dels lectors coincideix en que es tracta d’una lectura que enganxa, tot i que alguns dels nostres clubaires afirmen haver-se desenganxat en diferents punts de la trama, coincidint molts cops amb la transició entre la diversitat de gèneres literaris que es conjuguen (realisme, ciència ficció, novel·la de personatges, juvenil, road movie, terror psicològic, faula metafísica… i moltes altres interpretacions)
Un altre punt de coincidència el trobem en l’anàlisi dels protagonistes: ens trobem amb un grup de gent en una situació límit, fet que fa aflorar la veritable personalitat de cadascun d’ells. Les particulars circumstàncies que els envolten ens fan veure com són i permeten que els lectors puguin fer judicis morals sobre el seu comportament.
En relació als personatges, com molt bé va apuntar un dels membres de la tertúlia, ens trobem amb un fet poc habitual. En general, estem acostumats a que els protagonistes apareguin progressivament en la història i, en aquest cas, no només apareixen en grup des de pràcticament l’inici, sinó que fins i tot van desapareixent durant el decurs de la història.
Un dels punts que va aixecar més comentaris va venir donat per la frustració que deixen entreveure els protagonistes (retrat generacional?): van ser generacions més o menys lluitadores que les seves predecessores? Són els nostres joves massa apàtics donades les circumstàncies en les que ens trobem? Amb que es trobaran els nostres infants i adolescents durant els propers anys? La situació actual comportarà unes generacions futures més madures? Ja veieu que un club de lectura és com un cistell ple de cabdells de llana, depèn de quin fil estiris, pots treure reflexions ben diverses.
Els comentaris sorgits durant la reunió em van fer adonar del poder que te un escriptor sobre els seus lectors, controlant què i quan descobriran nous elements. En moments en els que voldries avançar en la trama, l’autor es recrea en els adjectius i en la descripció més acurada que un pugui imaginar. Quan vols conèixer més detalls d’un dels personatges o del seu passat, et deixa amb la mel als llavis i, sobretot, quan vols descobrir quina força ha provocat una situació tan excepcional… bé, ja sabeu. És així, o són els personatges qui finalment controlen al seu propi creador?
La solució a aquest i altres misteris… el dia 22 de juny.

Anuncis

Quant a itinerant

Sóc bibliotecària itinerant de l'Alt Penedès i El Garraf
Aquesta entrada ha esta publicada en I TROBADA. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s