Lladres d’històries

Dissabte 30 de gener, un nombrós grup de lectors es va trobar a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell de Vilanova i la Geltrú per comentar El Plagi.

Es va destacar la destresa de la Sílvia Romero a l’hora d’interrompre la trama al final de cada capítol, deixant la intriga en un moment àlgid i al lector amb ganes de saber-ne més. En aquest sentit, hi ha qui pensa que El Plagi té un cert regust de telenovel·la, amb molta acció però servida a petits glops, despertant el nostre rerefons morbós.

IMG_6542

Un altre punt de debat va ser si la novel·la pot resultar previsible. Hi ha qui afirma que sí, que des d’un inici intuïm que els dos personatges principals, la Carme i l’Àngels, confluiran en algun moment de la història i de quina manera. Hi ha qui, en canvi, confessa que algunes reaccions, sobretot de la Carme, li van resultar absolutament inesperades. Potser el títol d’El Plagi peca de massa explícit? Podria ser, però el que no sabem es si realment la Sílvia va apostar per aquest, o es va tractar d’un tema editorial, ja que l’original amb que va guanyar el XVè Premi El Lector de l’Odissea era Lladres d’històries.

I continuant amb la credibilitat, també va haver diferències sobre l’abús que pateix en Joan i sí realment va tenir o no l’opció d’escapar de les mans de l’agressor. Potser no es va tractar d’un tema de força física, sinó d’un moment en el que es va veure paralitzat per la por.

Quant al llenguatge, hi ha força consens a l’hora de destacar que és ric i fresc, tot i que hi ha certes paraules que alguns troben forçades, o potser en desús, i un gran ventall de dites i frases fetes: “Bon vent i barca nova” “Qui l’entengui que el compri” “Fent i desfent n’aprèn l’aprenent” o “Els cansats fan la feina” (aquesta última també apareix més d’un cop en Ànima mesquina) En aquest punt, una lectora va destacar la frase d’una de les protagonistes de la novel·la, la Florència Prats: “Estic convençuda que qualsevol home hauria escrit sobre un triomfador. Jo volia una lluitadora” una afirmació que ens remet al es va comentar en el Club de Lectura de Santa Fe sobre la novel·la Júlia M.

IMG_6562(1)

Bona part de la tertúlia es va dedicar a parlar sobre els personatges. Els actes de les protagonistes, dues dones a les que res ni ningú els impedeix aconseguir el que volen, hem de reconèixer que enganxen. Ens trobem davant de dues arribistes de primera, ara bé, aquest perfil de grimpadora, especialment l’Àngels, té un cert punt de clixé i es troba a faltar una personalitat més humana, d’una major complexitat. I potser també seria el cas de la veïna, que esdevé una eina al servei de la trama amb una finalitat molt clara al final de la novel·la.

Finalment es va parlar del narrador, d’un narrador que sap més que els propis personatges i que en ocasions ens fa intuir que passarà o ens influeix amb la seva opinió personal. És lícit aquest recurs? S’ha de limitar a narrar objectivament o els lectors podem permetre les seves ingerències i judicis de valor? Deixo obert el debat, una discussió que ja ve de lluny en la literatura.

Quant a itinerant

Sóc bibliotecària itinerant de l'Alt Penedès i El Garraf
Aquesta entrada ha esta publicada en V TROBADA. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Lladres d’històries

  1. Sílvia Romero ha dit:

    Hola clubaires:

    La veritat és que amb tantes qüestions obertes al voltant de la novel·la, no em veig capaç d’imaginar quina serà la pregunta triada per al dia de la trobada de Clubs de lectura. Però, per altra banda, he de dir que em plau provocar tot aquest seguit de reflexions… ja no només sobre la història que es desenvolupa al llarg de “El plagi”, sinó també reflexions de tipus metaliterari.

    Sigui com sigui, ens veiem aquest proper mes de juny!

    Sílvia Romero

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s