Amb el passat a sobre

Divendres 8 d’abril, el Club de Lectura de la Biblioteca de Gelida va reunir-se per parlar de la novel·la El plagi.

El llibre va deixar un bon sabor de boca a les lectores, però tot i així, sempre hi ha qui troba algun punt que hagués resolt d’una altra manera.

Algunes clubaires opinen que faltaria més solidesa a l’hora d’argumentar la reacció de la Carme amb la Florència, una actuació que troben desproporcionada. Entenen el seu neguit en veure que la falta de voluntat de la Florència podia provocar que una obra literària de gran qualitat no veiés la llum, però això no sembla justificar un acte tan vil. El mòbil, en opinió de les lectores, queda desdibuixat, no te prou pes.

IMG_7318(1)

El personatge de la periodista, precisament per la seva superficialitat, queda molt més definit. No ens cal saber molt més sobre l’Àngels, una dona que té claríssims els seus objectius i no dubtarà en assolir-los sigui com sigui. La seva ambició sense límits queda palesa des del primer moment i no hi ha res ni ningú que pugui suposar un obstacle.

El que sí podem fer extensiu a tots els protagonistes de la història, és que són persones turmentades, amb una motxilla molt grossa a l’esquena, excepte potser l’Àngels, que sense tenir aquest atenuant, acaba tenint un comportament igual o més reprovable.

Analitzant altres elements comuns, veiem que alguns dels personatges acaben per cometre actes d’una impulsivitat extrema, molt poc reflexius, més propis del nostre instint animal que de persones civilitzades.

IMG_7316(19

Un altre aspecte que es va comentar, i que potser també seria extrapolable al conjunt de l’obra de la Sílvia Romero, són els pocs trets físics que coneixem dels personatges. No tenim gaires dades de com són, i hi ha qui troba que així és difícil imaginar-se del tot la Carme, l’Àngels o en Joan. Suposem que es tracta d’un fet buscat per l’autora per mantenir el focus d’atenció en la seva actuació, sense cap element que ens pugui distreure. O potser, posats a teoritzar, perquè volen representar a qualsevol persona anònima, capaç de cometre els mateixos actes en circumstàncies similars.

Sobre sí les vides de la Carme i l’Àngels tenen o no un cert paral·lelisme, no hi va haver acord. Ara bé, es va reconèixer que segueixen unes trajectòries molt similars. Potser aquesta comparació també s’ha d’establir amb l’Àngels i en Joan, sobretot arrel de la seva tornada a Barcelona, caracteritzada per una absoluta falta d’ideals, que el fa capaç de qualsevol cosa per aconseguir els seus objectius. En aquest sentit, els tres protagonistes semblen compartir un afany malaltís per arribar a veure complides les seves ambicions. I aquest caràcter, que ningú al seu voltant comprèn ni justifica, serà l’origen de tots els seus conflictes i la causa última de la seva infelicitat.

Quant a itinerant

Sóc bibliotecària itinerant de l'Alt Penedès i El Garraf
Aquesta entrada ha esta publicada en V TROBADA. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Amb el passat a sobre

  1. Sílvia Romero ha dit:

    Hola clubaires!

    Del resum de la vostra trobada dedueixo, tot i que puc equivocar-me, que un dels punts a bastament comentats va ser el voltant dels personatges: si ens els creiem, si actuen amb lògica, si mantenen coherència, si són impulsius… I això em plau perquè, més enllà del que cada lector extregui de la seva lectura, he de dir que la recreació dels personatges per a mi és vital. El sol fet d’haver-vos plantejat aquesta temàtica ja significa, per a mi, que no us han deixat indiferents.

    I ara em toca esperar a saber quina serà la vostra pregunta. Per tant: ens veiem a la trobada del 3 de juny!

    Sílvia Romero

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s