Per què?

Dimecres 18 de maig va tenir lloc la reunió del Club de Lectura “Lletres de Colors” de Sant Cugat Sesgarrigues amb el títol Ànima mesquina com a protagonista.

La novel·la va tenir una molt bona acollida, tot i que ningú va obviar la duresa d’alguns dels seus capítols. Els aspectes millor valorats van ser la força dels personatges, en especial de la Mercè, la protagonista, i una trama absolutament addictiva.

IMG_7806(1)

Tothom va estar d’acord en que alguns passatges fan posar la pell de gallina, però tot i que ens incomodi, la realitat molts cops supera la ficció i, aquestes històries, desgraciadament tenen una base real, especialment en el temps en el que es situa la novel·la.

El personatge de la Mercè demostra una fredor infinita i té una incapacitat absoluta per sentir amor o estimació per ningú, tret de la seva pròpia persona. Ni tan sols l’obsessió per aconseguir en Joan ens sembla motivada per un enamorament real. Aparentment ve provocada per un record del pare, i per un ànsia de demostrar que, quan ella s’ho proposa, pot aconseguir qui sigui i el que sigui. I aquest pare difunt, se l’estimava? o només n’estava molt de l’única persona que li regalava les orelles amb aquelles frases: “ets bonica com un dia d’estiu…”?

IMG_7764(1)

Com en altres tertúlies no es va deixar de banda el contrast entre la Sofia, una dona generosa i de bon cor, amb un passat terrible que hagués justificat un comportament mesquí, i la Mercè, una dona miserable que ha viscut una existència força còmoda, només marcada per la mort dels pares.

La maldat de la protagonista no ens dona treva. Únicament en els primers temps del seu matrimoni perquè: “en Serafí la tractava com ella sempre havia desitjat: com una reina (…) Malgrat tot, però, se sentia desgraciada. Perquè sabia que aquell canvi d’actitud no era per ella, sinó per l’infant que duia dins. I odiava am totes les forces el futur fill” Aquesta etapa és l’única d’una certa pau: “catorze anys de quotidianitat monòtona, avorrida i ensopida”

Ja veieu que la Mercè, una dona manipuladora, pràctica i egoista de mena, va monopolitzar el debat. Una persona com ella, neix o es fa? Tenia motius per justificar el seu comportament? Hi ha algun fet de la seva infantesa (una etapa que desconeixem) que l’hagi fet ser com és? Pateix alguna mena de trastorn mental? Moltes preguntes, però cap resposta. La Sílvia Romero no ens dona pistes i tampoc les podem entreveure, perquè en cap moment sabem quins són els pensaments de la Mercè, ni li coneixem cap remordiment o feblesa. I com que ens sembla terrible la gratuïtat de la seva maldat, continuem preguntant-nos: per què? en un intent desesperat de justificar-la.

Quant a itinerant

Sóc bibliotecària itinerant de l'Alt Penedès i El Garraf
Aquesta entrada ha esta publicada en V TROBADA. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Per què?

  1. Hola clubaires!

    Si he de ser sincera, aquesta és la gran pregunta que sovint em plantegen. Per què la Mercè és com és? Per què la Mercè es comporta com ho fa? Per què la Mercè mostra tanta fredor? Per què… Tot us seguit de “perquès” al voltant de la figura d’aquest personatge, protagonista d’Ànima mesquina.

    No sé si aquest és el lloc per explicar detalls sobre la creació i recreació del personatge. Penso que no i que, en tot cas, m’ho reservo com a comentari possible per al dia de la trobada (si és que tenim temps de parlar-ne, és clar). Sigui com sigui, el que sí comentaré de forma molt breu és que el personatge de la Mercè no estava previst inicialment, sinó que me’l vaig trobar. Va ser ella que va venir a mi. I fins aquí puc llegir. O millor dit: escriure.

    Ens veiem el divendres 3 de juny!

    Sílvia Romero

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s