L’aventura de la vida

Dimecres 8 de març, el Club de Lectura de les Biblioteques de Sitges va tenir com a protagonista la novel·la Germà de gel. En aquesta ocasió no vaig poder assistir-hi, però la moderadora del club, Elena Cejas, i la directora de la Biblioteca Roig i Raventós, Sonsoles Martín, ens han fet arribar una crònica dels comentaris que va suscitar la lectura. Moltes gràcies a les dues!

En opinió de la moderadora, l’escriptora representa el perfil dels artistes humanistes del renaixement que tocaven totes les arts, com ara Leonardo da Vinci: dibuixant, pintor, inventor, escriptor… L’autora aborda el món de la pintura, del dibuix, de l’escriptura, de la novel·la, de l’assaig, de l’edició. Aquesta simbiosi de pintura i literatura la fa una artista en majúscules. L’Alicia Kopf busca fer visible l’invisible, allò que no es pot explicar, una pulsió interior, un neguit, un desig.

Encarna a més, una generació moderna, que ha crescut amb les noves tecnologies, on les xarxes socials formen part de la vida personal i professional.

A Germà de gel no es pot parlar d’un únic gènere. Trobem un ventall molt ampli: assaig, diari, epistolar, notes i apunts, llibre de viatges…  i també un exercici de metaliteratura: la pròpia narradora en primera persona ens parla de l’acte i les dificultats d’escriure. Destaca a més la presència de nombroses referències literàries: Sandor Marai, Flaubert, Casanova o Tolstoi.

Cobren molta importància en en aquesta obra una sèrie de temes com són l’aventura de la vida, les relacions familiars, o la vida quotidiana. L’odissea més gran de totes és la pròpia vida. Caminem per una fina capa de gel, que es pot trencar en qualsevol moment, enfonsant-nos. Què és el que hi ha sota sota el gel? Què hi ha de veritat a la nostra vida, què pensem, que som? De quin color és la nostra aigua?

Un segon tema fonamental és el de les relacions familiars. La mateixa estructura del llibre ho demostra amb una segona part que gira al voltant de l’entorn de la narradora, des de molt jove fins a la seva independència econòmica i professional. Destaca en aquest apartat el capítol Guèiser, amb una conversa telefònica de mare i filla que inevitablement provoca que el lector prengui partit.

I dins dels assumptes familiars, és especialment important el paper de la responsabilitat. L’autora reflexiona per exemple sobre tenir o no tenir fills, o també sobre quina és la seva situació particular, haurà de cuidar del seu germà dependent quan la mare ja no hi sigui?

A Germà de gel té molta força la vida quotidiana a la que accedim a través d’uns texts més propers a l’assaig, o fins i tot al diari íntim, i en altres ocasions mitjançant apunts o notes, on l’autora ens parla d’aspectes personals, com ara la seva particular classificació dels regals o l’aventura de dedicar-se professionalment a l’art, tant en la seva vesant plàstica com literària.

Entre els membres del club va ser força unànime l’opinió de que Germà de gel és una obra que destaca per la seva originalitat, per la unió de novel·la i documental. Hi ha qui pensa però, que la part d’investigació sobre les exploracions polars s’ha fet feixuga i difícil.

Els lectors destaquen la tria dels títols dels capítols, per la manera com descriuen de manera gràfica i precisa el seu contingut.

Un dels aspectes que va provocar més controvèrsia va venir donat per la conversa mare-filla del capítol Gèiser, que va generar un intens debat sobre quina de les dues tenia raó.

En general, tot i ser un llibre que no ha entusiasmat, ha despertat la curiositat dels lectors que confessen tenir moltes ganes de conèixer l’autora per poder trobar resposta a moltes de les seves preguntes.

 

Quant a itinerant

Sóc bibliotecària itinerant de l'Alt Penedès i El Garraf
Aquesta entrada ha esta publicada en VI TROBADA. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s