La por

El Club de Lectura de la Biblioteca Mn. Joan Avinyó de Cubelles, va reunir-se dimecres 14 de febrer per parlar sobre Belfondo, la primera novel·la de Jenn Díaz. Es tracta, sens dubte, d’una òpera prima valenta i atípica, que no deixa indiferent.

IMG_3738(1)

Els lectors van destacar l’immobilisme d’aquest particular poble. No sabem del cert com han arribat els seus habitants, però sí que la seva vida és gris, sense pràcticament cap opció de lleure (tret de la taverna i el sexe), d’accés a la informació ni a la lectura i amb una economia de subsistència. Ens trobem amb uns personatges de nom peculiar: Arcadio, Domitilda, Benjamina, Petronilo, Horacio, Sra. Maclina, Sontano, Beremunda, Tertulino, Leoclino, Dositeo, Indalina, Elpidio, Quinciano… amb una pulsió interior de transformar la seva vida, de canviar d’aires per poder prosperar, però que es veuen paralitzats per la por a allò desconegut.

Es tracta d’una novel·la sorprenent, una sàtira sobre el poder i el paper de la ignorància en “l’aborregament” dels habitants, en la creació d’una barrera mental que els impedeix marxar enlloc. El paper de l’amo, que exerceix un poder absolut i manega les vides de tots els seus veïns, fa molt difícil la fugida.

IMG_3758(1)

Un dels membres del club va comentar que la lectura li havia fet pensar en les colònies industrials que fins els anys 60 i 70 van ser habituals a Catalunya. Un model d’assentament que configurava la vida dels treballadors al voltant de l’empresa tèxtil, metal·lúrgica o agrícola i que tenia molts punts en comú amb el que descriu Jenn Díaz. Els seus habitants, de la mateixa manera que els obrers, obtenien una feina (en el cas de Belfondo, a cadascun d’ells se’ls hi assignava un paper diferent), habitatge, uns mínims de qualitat de vida i educació per a tothom i alguna distracció esporàdica innocent com el teatre que el mateix amo supervisava. La possible pèrdua d’aquests beneficis, es convertia en una muralla psicològica difícilment superable.

IMG_3761(1)

Sobre els personatges, es va destacar el paper de la Beremunda, la prostituta coneguda com “la vint pessetes” i la seva humanitat, la Cuca, sorda però amb una sensibilitat especial i amb una recent estrenada capacitat d’aturar el temps, i tants altres: el capellà cec, el nen que oblida al seu pare de camí a casa, el mestre que vol ensenyar a tothom, però al que ja li està bé que la seva dona continuï sent analfabeta, el poeta que escriu el teu epitafi en vida… Tots els habitants de Belfondo (homenatge a Macondo?) tenen un innegable component metafòric.

IMG_3762(1)

Finalment la tertúlia ens va portar a parlar sobre com ens condiciona saber qui és l’autor o autora d’un llibre abans de llegir-lo i si potser seria millor no descobrir-ho fins després de la lectura. En aquest cas va sobtar la maduresa que demostra l’autora tot i la seva joventut, el seu coneixement de les misèries humanes, un poder d’observació extraordinari i un estil impecable. S’ha de dir que tot això no fa més que augmentar la curiositat per conèixer de primera mà Jenn Díaz. Per sort, només haurem d’esperar al vuit de juny.

Quant a itinerant

Sóc bibliotecària itinerant de l'Alt Penedès i El Garraf
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s